Vil du elske og ære..

Hvad vil det sige at Elske og Ære?
Vi kender det alle fra vielsen i kirken;
“Vil du elske og ære ham/hende til døden Jer skiller?
Herefter svare de “Ja” . Spørgsmålet skulle måske mere gå på “Kan du elske og ved du, “hvad det vil sige at Ære”.

Det kan måske være lidt provokerende, men både det, at elske og ære, er et valg og hvis ikke det er et livsvalg, så er det en valg, der skal træffes på daglig basis.

Vil jeg elske og vil jeg elskes? Vil jeg ære og vil jeg æres?
Alle vil elskes og æres, den er nem og ligetil, men langt svære er det, at åbne op, for
at kunne lade ens følelser blottes og forene med et andet menneske. Hvilket det jo er; “At elske”.  Når vi kommer til at ære, så er det jo at værdsætte, at sætte pris på et andet menneske. Denne værdisætning, hvis den har sin berigtigelse, så må selvværdet jo, vokse hos den, som bliver æret og priset. Hvilket sætte spørgsmålstegn ved, om der er ordenligt hul igennem, ind til kærligheden og æres-værdierne?

Langt inde, er det én og samme proces, at elske og blive elsket. Det er som et kar med kærlighed.  Enten er jeg i karret, eller også er jeg ikke i karret. Det vil sige at, ér jeg i mit “kærligheds kar” så er jeg både værd at elske og nem at elske. Samtidig ser jeg, alt med kærlige øjne. Hvis så min “Brud” kan sætte sig i “samme kar”, ja så har vi et ægte kærlighedsforhold. Så er vi Ét i kærlighedens væsen, som er større end individet end mennesket i sig selv.

Jeg kunne fristes til; at sige at det at elske, er det bløde, som det kvindelige element, og det at ære, er det maskuline element. Så skulle vi blive i det kristlige rituals termer, så kan det at Elske og Ære, jo stå som Østens Yin og Yang.  Begge dele er givende, men kommer fra vores indre henholdsvis Maskuline og Feminine energi, begge dele må være fra kærlighedens kraft, da det er det givende element og uden betingelser.

Så hvis vi siger ja til at elske og ære, så er det mere et ja til, at hver dag øve sig i at blive bedre til, at være i kontakt med følelserne og dermed kærligheden. Samtidig med at øve sig hverdag blive bedre til at praktiske sin ære.
Det at være ærbar, at ære/ bære sine egne værdier, at være værdig.
Det hele kunne lyde som gamle dyder, og det er det også.
Vi har måske bare kasseret det hele for ikke, at skulle være nogle små artige dresserede børn. Men det er i alt sin enkelhed at stå op for sig selv og sin brud eller sin brudgom.

Så vil du elske og ære til døden Jer skiller? 
Det er nemlig ikke muligt at blive skilt, hvis vi først står op for dette ja.  

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.