Venskab i parforholdet.

Venner har man for livet, partner kommer og går.
Sådanne kunne det lyde fra bristede hjertet, Dem som har mistet deres kærlighedpartner.

Det er lidt paradoksalt, det med venskab i parforholdet, fordi tit når par går i terapi, så kan de godt sige at der kun er venskabet tilbage. Som om at det var noget skidt, forståeligt nok, hvad de mener er, at der ikke er lidenskab imellem dem mere.

Men det er ofte set med negative øjne, det at være venner i sit parforhold. Faktisk er det jo en værdi, et grundstof i et godt og sundt parforhold. Venskabet kan måske ikke stå alene, men som i et orkester, så er det et af de basale instrumenter.
Jeg tror at mange mænd har deres bedste ven i deres partner, når ikke de falder over i den negative spiral, hvor kommunikationen udebliver eller går på med misforståelser.

Så venskabet er rigtigt fint, venskab er en rigtig god ramme for et parforhold, det skal dog ikke stå alene, og det kan det heller ikke. Der er skal både intimitet, erotik og seksualitet med, hvis vi forudsætter at i et venskab er der fortrolighed og åbenhed.

Så hvis vi passer på venskabet i forholdet, så er der maget sparet og meget at hente på den konto.

Lad venskabet være det vigtigste.
Ofte er det vi bliver uenige om, ikke det som det handler om.
Så det medføre ofte at vi ikke får løst konflikten, at den enten vokser, eller bliver bidt over, uafsluttet.
Det vigtigste er at få sat venskabet højere end konflikterne. Ligeledes er den vigtigste diskussion, den som skal tages i fredstid og hvor kærligheden er på sit højeste, nemlig den om, hvad sker der når vi bliver uenige?.
Hvordan kan vi blive så uenige og hvad ligger der nedenunder?. Det som der ofte ligger til grund for konflikterne, er en forskellighed som ikke er synlig, samtidig med frygt for at miste, blive kasseret, eller en skyld over at være forkert eller anderledes.
Disse følelser bunder i vores barndom, hvor vi enten fik skæld ud, fik et chok eller på anden måde kom i kontakt med rædsel.
Så ved at være god til at holde fast i venskabet og en fredeligt kontakt, så er det muligt at se at frygten kommer fra rygsækken og ikke fra vores partner. Vi vil også med medfølelse, være meget kede af at skulle være den part, som vækker gamle rædsler hos vores partner.

Så når der er lavet nogle klare regler på hvordan vi passer på hinanden, så bliver det nemmere at se hvorfra ”fjenden” kommer og derved holder vi bedre fast i hinanden og forstærker det forhold vi er i.

Lad aldrig uvenskab gå natten over.
Det er meget ødelæggende at lade konflikter vare over flere dage.
Eneste formål er at fortælle modparten, hvor dum han/hun er og hvor sårede vi er.
Hvad vi derimod ikke ser er, hvor ”gode” vi bliver til at lukke af for vores egne følelser og kontakten til kærligheden.
Det bliver kun til en lang række øvelser på, at blive følelsesløs og indefrosset. Værst er det at tage disse konflikter med ind i søvnen, fordi det faktisk er her vi skal restituere os og løsne op for dagens indtryk. Dvs. at i søvnen skulle vi enten finde løsninger, som vi ikke kan med vores dagsbevidsthed, eller også få givet så meget slip at vi har overskud til en ny dag.
Derfor er det ikke godt at tage uafsluttede konflikter med i seng. Det bliver også en hel del svære at komme igen, når vi først har lukket af med natten. Vi skaber stor adskillelse mellem os, når vi skal ligge låst i vores egen isolation, i stedet for gensidighed og nærhed gennem søvnen.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.