Takt og tone 2015 

Vi lever i en ny tid, nye måder at interagere og kommunikere, på nogle punkter er verden ny og helt uden fortilfælde. Det betyder ikke nødvendigvis at grænser flyttes, men at de simpelhen ikke flytter med.
Vi har ikke social grænser og spilleregler i den meget forandrelige verden vi lever i. Forståligt nok for jo mere vi udsættes for forandring, jo mere holder vi fast i det vi kender og er trygge ved.
Det betyder bare at de mennesker som ikke har en tryg base eller traditioner og relationsbånd at værne om, både trives i kaos og de ejer på nogle måder den verden, vi er på vej ind i, da de nemmere kan træde ind i en verden af ukendt karakter. De kommer først ind og sætter dagsordenen, agere og navigere ud fra deres egen lov og orden og ofte er det frygt og tørre tæsk og baggårdslektier, som har præget bundpladen hos dem.
Det er måske 100 år siden eller mere at Emma Gad, skrev datiden morale og datidens tak og tone, dengang var det høflighed og pli, der gik forud for god kontakt og sociale spil. Det var den personlige opførsel der gav karakteren. Meget har ændre sig siden og måske i dag er det karakteren der skal give opførslen og da den er betinget af en god og troværdig karakter, må vi kikke på hvad der høre til en god og troværdig og værdig karakter.
Så skal vi finde fodfæste i denne foranderlige verden, bliver vi nød til at sætte rammerne for den karakter, som danner takten og tonerne, for at der kan være plads til os alle og til vores efterkommere.
Det kan gøre ved at tage ansvar for, at skabe bæredygtige broer til vores næste og for de relationer, som gerne skulle være værdifulde, på en måde at vi passer på både dem og os selv og det miljø som vi skal gro i.
Det gør vi ved;
  1. at skabe tillid
  2. at skabe værdi
  3. at skabe bæredygtighed
  4. at skabe plads til forskellighed
  5. at være venlig
  6. at være grænsesættende over destruktivt adfærd
  7. at støtte genoprettende miljøprojekter
  8. at være en del af de sociale bevægelser som skaber social sammenhæng
  9. at bidrage personligt til socialt velfærd og social økonomi
  10. at skabe vores egen biologiske eller social familie/klan
Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.