Stress eller livet

Jeg har igennem de sidste 5-6 år haft aftaler med større virksomheder omkring deres medarbejders trivsel og navnligt når de rammes af stress.
Aftalerne er bla. intens forløb for dem som har ramt muren med stress og 220 km/t.
I disse processer og mine studier af disse hårdtarbejdende stressramte, kan jeg se et mønster som rummer et paradoks, nemlig at jo mere stress og jo mere de har i bagagen de ikke har fået kigget på, jo hurtigere er det at finde et nyt og mere bæredygtigt livs- fundament.
Det gør sig gældende for disse toptunede elite medarbejdere, ledere og mellemledere som har trænet i at yde 120% som elitesoldater, hvor alt gøres som det gjaldt livet og som det var at døden var efter dem.
Og på en måde, så er det døden som er efter dem, eller mere angsten for “døden”. Men når vi kigger på alt dét liv, som er blevet skåret bort i bestræbelserne på at undgå “døden” og angsten for at møde tabet af livet, udenfor arbejdslivet, så vågnet følelseslivet i et kortvarigt smerte med en vis grad af sorg og fortrydelse.
Til gengæld er følelsen af frisættelse og følelsen i at være i live overvældende stressen er forsvundet. En nyorientering starter, med at kigge på, hvad som er værd at leve for, når nu arbejdet ikke kan udgøre for et helt liv og ej hellere kan løse meget mere end overlevelse og penge på kontoen.
Og en af side gevinstere er at den kroniske samvittighed og skyld, smelter bort i processen, afløst af et større ansvar.
Og på arbejdspladsen opdager de, at de kan nå det samme på den halve tid, dog med mere liv og lethed, som har en smittende effekt på alle de andre stressede.
 
Konklusion er, at hvis stress bliver behandlet som arbejdsrelateret og på at ændre adfærd gennem fornuft og huskeregler så er effekten minimal og blot symptombehandling.
Det er kun logikken der siger at stress er arbejdsrelateret, når nu der ikke er andet i livet end arbejde.
 
Stress er tømmermænd som kommer af undgåelse af liv, følelser, smerter og rusen i at have nærdøds omgang med arbejde.
 
(denne stress jeg skriver om her, er kun gældende for dem som arbejder solen sort)
Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.