Sokrates 3 vise spørgsmål.

Sokrates tre Bullshit filtre.

Historien er om Sokrates tilbage i det gamle Grækenland (469-399 f.Kr.)
Sokrates var selv på sin egen tid, kendt og fik stor anerkendelse for  for sin visdom.
En dag Sokrates var ud på en af sine vandringer i byen, kom en bekendt, farende i mod ham, ophidset sagde han “Sokrates, ved du hvad jeg lige hørt om en af ​​dine elever?”

“Vent et øjeblik,” Sokrates svarede. “Før du fortæller mig det, jeg vil gerne have dig til at klare en lille test. Det hedder Triple Filter Test.”

“Triple filter?” spurgte den bekendte

“Det er rigtigt,” Sokrates fortsatte. “Før du taler til mig om mine studerende, lad os tage et øjeblik til at filtrere, hvad du vil sige. Det første filter er Sandhedsfiltret. Er du helt sikker på, at det du er ved at fortælle mig, er sandt?”

“Nej,” sagde manden, “jeg faktisk lige hørt om det og …”

“Okay,” sagde Sokrates. “Så du ved ikke rigtig, om det er sandt eller ej. Lad os nu prøve det andet filter, Det er godhedsfiltret. Er det du er ved at fortælle mig om mine studerende noget godt?”

“Nej, tværtimod …”

“Så,” Sokrates fortsatte, “Så det du vil fortælle mig er, noget dårligt om en af mine studrende og  du ikke er sikker på det er sandt?”

Manden trak, lidt forlegen.

Sokrates fortsatte. “Du kan stadig bestå prøven selv, fordi der er en tredje filter.
Filteret hedder anvendelighedsfiltret, er det du ønsker at fortælle mig om en af mine studerende, noget der ville være nyttigt for mig?”

“Nej, ikke rigtig”

“Nå,” konkluderede Sokrates, “hvis det, du vil fortælle mig er hverken sandt eller godt eller endda nyttige, hvorfor så overhovedet fortælle det til mig ?”

Manden blev besejret og skamfuld.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.