Parforholdets re-treat

Et parforhold skal genskabes igen og igen, hvis det skal være levende, dynamisk og have den nødvendige følelsesmæssige kontakt og nærhed.
Gør vi ikke det, ryger forholdet på automatik og genudsendelse og det er lige her vi mister os selv og i samme takt vores partner. Det er også her vi bliver offer for tabet af vores autentiske jeg, vores følelser og værdier. Vi kommer i negative svingninger, hvor angst, frygt og frustration bliver den herskende faktor.

Er vi først havnet i den negative spiral, så er det tid til at tage parforholdet på RETREAT.

R

Respekt
Vi åbner ikke op for den følelsesmæssige kontakt uden tillid. Tillid skal genskabes og det gøres gennem handlinger og måden vi er sammen på, og måden vi kommunikere på. Den stærkeste måde og det vigtigste er respekt. Respekt skaber tillid, og tillid gør at vi åbner vores hjerter og tør mærke vores smerte og vores frygt. Vi mister respekten når vi føler os krænket, såret og svigtet, og det er her vi begynder at se vores partner i et negativt lys, vi tager tingene personligt og bliver offer for handlingerne og her mister vi også vores egen respekt og er nok et sted på vejen faldet i søvn.

E

Empati
Empati er evnen til at genkende og forstå andres følelser. Dét at kunne se ud over sin egen virkelighed og se tingene fra den andens side af. Empati er nødvendigt, for at se på sig selv og sine handlinger med sin partners øjne og følelser. Så når vi er empatisk er vi åbne for at møde den anden parts følelser og oplevelser.

T

Tilgængelighed
For at kunne åbne op for vores følelser, er vi nødt til at vide at vores partner er tilgængelig, at det er muligt at nå ind til hinanden også når det er svære følelser og konflikter. Det betyder, at vi er villige til at undersøge både vores egne reaktioner og følelser, og vi er åbne sammen for at undersøge hvad som måtte forhindre den følelsesmæssige kontakt, om det er mig der bliver ramt og går i forsvar eller det er dig.

R

Responsivitet
“Kan jeg stole på at du reagere og får medfølelse med mig?”
Det betyder at du er lydhør og bliver påvirket af dit din partner har at berette. At du bliver emotionel og har medfølelse med din partner, uagtet om historien passer sammen med din opleves af situationen.
Det modsatte er at gå i forsvar og begynde at forklare og undskylde.

E

Engagement
Engagement betyder at være interesseret og involveret følelsesmæssigt. Dette følelsesmæssige engagement er en enestående opmærksomhed som vi kun får fra dem som elsker os. Det er her vi har et nærvær og en kontakt som kan smelte hver en skyld og opløse konflikter.
Det er når vi bliver usikre på om vi kan opnå dette engagement, at vi vælger at forblive lukkede.

A

Ansvarlighed
At tage ansvar for sit eget liv, betyder også at vi tager ansvaret for vores eget parforhold og intet bliver overladt til tilfældighederne og automatik. Når vi tager det fulde ansvar, så byder vi ind og arrangerer og skaber rum og plads både til det som er nødvendigheder og det som bærer forholdet til kirken og retur, nemlig romantik, seksualitet, nydelse og ikke mindst morskab og glæde.

T

Troværdig
Det at være troværdig er både at være åben, ærlig og at ens handlinger stemmer overens med det man siger og lover. Det er også at sætte ord på det, som er mindre sjovt, og troværdigt bliver det, når man også sætter ord på ens handlinger som er kikset og når man laver fejl.

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.