Økonomisk Bevidsthed III.

Økonomisk Bevidsthed III.

“Penge er ligesom mad, har man ingen penge, så tænker man på dem hele tiden.
Så er man sulten, så kreerer man de ypperste menuer og retter, i sit sind og ser mad over alt”.

Der er nogle gamle principper om hvordan penge skal formere sig. De er flere 1000 år gamle og de er stadig brugbare. Tænk bare over dette, som også er almen kendt: “jo flere penge du tjener, jo flere bruger du”. Så er vi på spanden økonomisk så kan vi godt spare og være godt skåret kreativt i at få dem det at stække sig og få mest ud af dem. Så snart vi får mønt på lommen, så knejser vi med nakken og siger “Pyt vi lever kun en gang”. Ja så lever de par dage, eller til uforudsete udgifter banker på, “så dør vi igen, og kommer ned med nakken igen”.
For en del år siden fik jeg at vide at nogen steder på grønland havde de forskudt lønudbetaling, således at halvdelen af medarbejderne altid var på arbejde. Dem der fik løn gik ud og festede og kom tilbage når lommerne var tomme, og så var det tid til at næste hold fik deres lønudbetaling. Det er ikke med økonomisk bevidsthed og det skaber negativ afhængighed og et forhold som jordejer og bonde.

Jeg har samlet nogle af disse gamle principper for at skabe økonomisk vækst. De er som følgende:

 1. Lev ikke over evne.
  Det vil sige at hvis dine udgifter svare til dine indtægter, har du ikke mulighed for at investere, hverken i dig selv eller i en forøgelse af din formue. Ligeledes skulle der ske noget uforventet mister du noget af det grundlag der holder dig på din levestandart, hvilket betyder en forringelse af din levestandart. Det kan du ikke kan komme efter for at udligne, hvilket holder dig i kamp for overlevelse.
 2. Tjen penge til dig selv.
  Det vil sige at er der ikke penge til dig selv når måneden er omme, så har du tjent penge til alle andre og kun til din egen overlevelse. Alle dine penge er gået til andres lommer… Så skal vi tage det udsagn om at “jo flere penge vi tjener, jo flere bruger vi”, så er det vigtigt at tage penge fra, inden forbruget. Dette første princip handler om at tage 10% fra vores indtjening, til os selv. Det vil hurtigt give en vis ro i maven, allerede efter få måneder, at vores “formue” vokser med 10%.
 3. Invester din formue.
  Lad ikke din 10% pulje forblive passiv, de skal avle på en sikker måde.
 4. Søg for at du ejer din bolig.
  Bolig har altid på den lange bane været en sikker investering. Det er bedre end at pengene går til en anden ejer. Desuden vil dine forbedringer og din voksende livstil give en øget investering i din bolig.
 5. Find 10% besparelse gennem dine udgifter.
  Forhandl nye og genforhandl gamle aftaler så du får besparelser. Skær unødige og overflødige udgifter fra. Gå efter besparelser og tilbud, køb stort ind. Med øvelse og ihærdighed, vil der være muligt over tid at kunne reducerer sine udgifter med 10%.
 6. Køb ikke på tom mave.
  Impulskøb kan i nogle tilfælde overstige selve behovet, hvilket kan give en forøgelse af udgifter på over 50%.
 7. Invester i dine evner og færdigheder.
  Studer kundskab. Gemmen kundskab og viden vokser vores egen værdi og igennem disse evner vokser vores indsigt til at berige os yderligere. Det handler ikke om at arbejde hårdt, men om at arbejde smart.
 8. Invester penge til din alderdom.
  At være økonomisk bevist, betyder at vi ved at en dag skal vi dø og inden da vil vores evner og kunne falde med alderen. Så derved skal vi ha så vi kan leve et godt sund liv, når vi bliver ældre.
 9. Pas på dit begær ikke blænder dig.
  Vogt dig for smarte projekter der lover dig mere end din intuition og fornuft kan rumme. Så snart du har penge, vil der være nogen der vil være interesseret i dig og dine penge, så smarte og hurtige investeringer kan du hurtigt få tilbudt.
 10. Få dig nogle passioneret hobbys.
  Lad det være en hobby at tjene penge, eller tjen lidt på dine hobbys, det skærper kreativiteten og søger for at det bliver legende at tjene noget ekstra.
 11. Læg penge til side til ferie og drømmene.
  Der kommer altid en ferie, og der er altid ønsker, der vil give livet glans. Disse ferier og ønsker er med til, at berige og hvis ikke vi får lagt til side, ja så berøver de vores indtægter og måske endda vores andre opsparinger. Mentalt er vi mere glade når vi har nogle konkrete mål vi spare op til.
 12. Giv til godgørende formål.
  Det giver et højt formål at tjene både til sig selv og andre. At tjene for eget formål alene giver ikke samme værdi og motivation som når vi også tjerne til andre end os selv. Det at give er det at få. Penge er som en energistrøm, send det i kredsløb. Det giver også et mentalt økonomisk overskud og indstilling til trivsel i livet.
 13. Kræv mere og giv mere.
  Kræv mere for dine ydelser og giv mere i ydelse, service, tilgift, i stedet for at sælg billigt. Jo billigere du sælger dig, jo mindre er du værd.
 14. Glem ikke værdien af dine penge. 
  Det som kommer let, går let, så husk dit slid, husk den tid du har brugt. Sæt pris på værdien af dit arbejde i at tjene.
Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.