Holistisk Lederskab

“For at vinde i fremtiden, kræver det villighed til
at forandre og forbedre, gennem et minimum
af omkostninger og resurser…”

Vi kan lærer meget af Apache indianernes visdom.
Ordet Apache, kommer fra Yuma-indianerne og betyder “Fighting Men”. Da de hele tiden bliv bekriget fra stammer som kom fra Mexico, blev de en nation af kriger og de var kendt og berygtede for deres krigsstrategier og deres udholdenhed og ofte havde de et rygte af udødelighed og overnaturlige kræfter.

Apacherne er beskrevet som et blidt folk; trofaste og loyale i deres venskab. De værnede om familien og i det hele taget tog de vare på deres egne, dyrene og naturen.

Den mest kendte er Geronimo som var høvding for en af apachestammerne, og han overlevede utallige kampe og blev skud utallige gange. Det gav han et udødeligt rygte og styrkede ham i hans ukuelige mod, som smittede til hans krigere, ofte gik de i kamp, med få mænd i forhold til modstanderene og vandt ofte slagene. Et af Geronimos udødelige citater er “Idag er en god dag at dø på”. På mange måder virkede de som vores egne vikinger, som også levede i pagt med naturen og havde respekt for de kræfter og guder som vogtede over helheden.
Apacherne har vist i moderne tid at være forandringsvillige og været med til, at blive en del af en moderne verden, og stadigvæk holde fast i deres rødder, deres social traditioner og ritualer. De stå idag som stærke i handling og ukuelige i ånd og holdning.

Det vi kan lære er at;

For at kunne agere i en forandrelig verden,
være skabende og givende gennem samarbejde
er der kun et sted at være forankret
og det er i sit hjerte…

Helhed – Ansvar – Empati

 • Nødvendigt at være helhedsorienteret
  For konkurrence, for sundhed og trivsel, for bæredygtighed, for mennesker, dyr og jorden, for at skabe balance lokalt og globalt.
 • Nødvendigt at være ansvarlig 
  Vi kan ikke bruge mere end vi giver tilbage. At være en del af denne jord, bliver vi nødt til at skabe balance og bæredygtighed, det koster ansvarlighed og alle skal tage en del af medansvaret.
  Alle skal bære brænde til bålet.
 • Nødvendigt er det med empati og medfølelse
  Vi kan ikke sætte os i andres sted eller gøre nogen forskel for os selv, eller noget for andre, uden at have fat i os selv og derigennem den autentiske empati og medfølelse.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.