Det er ikke dine følelser der er noget galt med, det er måden du håndterer dem på.

Det er dine undgåelses mønstre, som på sigt giver dig smerte, bekymring og i sidste ende ensomhed. Det er din frygt for yderligere smerte, der alarmere dine forsvarsmekanismer, der med den ene hånd fortrænge og lukker af for de følelsesmæssige erindringer og med den anden hånd forsøger du at lindre smerten gennem alkohol, mad, sukker, overdreven arbejde eller motion.

Resultatet bliver en negativ spiral, hvor frygten pusler i hjørnerne af dit sind, frygten stemme, gør at det bliver umuligt at sætte sig, eller slappe af. Det er som at være forfulgt af ukendte fjender, som man bare kan mærke er på vej.

Intet kan være mere forkert, det er som banker på er i virkeligheden alt det liv du fortrænger og skubber væk. Nuvel du fortrænger også frygt og negative følelser, men det er blot en tynd hinde af frygt som skiller din bevidsthed fra dine negative erindringer. Denne frygt svare til at vove sig ned af en mørk sidegade, i et ukendt og derved usikkert sted, din frygt stemme skriger nej, vi skal ikke ned af nogen sidegader, vi har nok at se til på fornuftens hovedgade. Frygten kan godt sammen med erindringen huske, at det er usikkert at følge følelsernes vej og mest fordi det altid foregår uden kontrol og uden sikkerhedsudstyr.

Det er dog dine autentiske følelser, dine udækkede behov og ønsker for et helt liv, som banker på, for at blive befriet fra deres isolation, men da de banker på fortæringens og erindringers dør, høres det gennem et filter af frygt og erindringer, hvilket gør det frygtsomme spøgelser, som skaber yderligere afstand.

Vores system er sådan indrettet at vores kontrol er vores forsvars hovedkvarter og denne kontrol høre kun efter alarmer, som kommer fra enten frygt eller opdragelsens discipliner. så ønsker du et liv i frihed, med kærlige følelser og sanselighed, så er det ikke kontrollen, frygten, eller det du har lært som skal sidde forrest i bussen mod det gode liv.

Første step er at tage en vigtig beslutning, måske den vigtigste af alle beslutninger, nemlig den som siger stop til frygt, undgåelser og genudsendelser, og trodse alle fornuftens hovedregler og søge efter ukendt landskab i dig selv.

Næste step er at lade tvivlen og nysgerrigheden komme til orde, tvivlen som siger “kan det være så farligt at prøve sig frem”, “kan det passe at der ikke er mere til mig i det kaldet livet”, “der må være mere end tragedier at fremføre i mit livs teater”, “det må være muligt at skabe et lystspil, en skærsommernats forelskelse”. Det skulle være nok til at vække nysgerrigheden, for det er den som skal i spil, i forsøget at ændre livet fra overlevelse til trivsel.

Et tredige step er at kunne skelne mellem tanker og bevidsthed, det er tankerne og frygten som hindre dig i at komme i kontakt med dine følelser. Så når du kan sige falsk alarm, til dine urationelle tanker om smerte og frygt for at blive svigtet, kasseret og udnyttet, og vove at mærke efter hvad om ligger under disse frygt tanker. Så vil du finde ud af at 9 ud af 10 gange så er det uforløst sorg over tab af kærlighed og følelsesmæssigt kontakt i fortiden, som banker på. Og ofte sker det netop i mødet med nogen som spejler dig, dine følelser og kærligheden, hvilket truer kontrollen med at ryge af fornuftsporet, hvilket åbner op for den uforløste smerte.

Et godt tjekpoint er at når vi er godt i kontakt med vores følelser, så har vi også fat i vores selvtillid og vores selvværd, vi mærker livet og tager hånd om vores behov og vores værdier og modigt efter dem.

Et sidste tjekpoint er at vi har en partner eller en stæk fortrolig ven at følges med, mod vores ønsker og drømme, da det ikke er muligt at gå vejen alene…

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.