Der må være en anden måde at leve på

Der må være en anden måde at gøre tinge på og i det hele taget, så må der er en anden måde at leve livet på.

Hvem har ikke mærket en større ro? en større eftertænksomhed? Efter arbejdes- og aktivitets abstinenserne har lagt sig? At en vis løssluppenhed har indfundet sig? En kende mere fred og lethed i krop og sind ?
Og mon ikke, at børnene har sluppet taget en smule, i at skulle underholdes og aktiveres?
At de er blevet en smule bedre til at lege selv?

Og for dem der arbejder hjemme, om de ikke har opdaget, at de kan gøre tingene, lettere, hurtigere og med en bedre koncentration?

3 uger med karantæne, formentlig i tid, der hvor forandringerne er landet, at vi har tilpasset os?
Vi rammes nok af frygtsomme øjeblikke og i angst, men chokket må være dampet af, hvis ikke benægtelsen er sejlivet og holder stand.

En sund reflektion vil være, at se på måden vi lever og arbejder på. Og helt sikkert, så har denne krise har nedbrudt de traditionelle 37 timer arbejdsuge. Vi kommer til at se, meget mere hjemme arbejds dage, og mere fleksibel arbejdstid, eks. skift mellem halve dage på job og halv dag arbejde hjemme.

Og når der kommer mere evidens, for at vi kan arbejde mere effektiv på færre timer, så vil 4 dages arbejdsuge blive et hit, eller 6 timers arbejdsdage. Og alligevel, så er det ikke evidens der mangler, frygten har bare været for stor, ligesom behovet for kontrol. For de steder, hvor de har prøvet 4dages arbejdsuge, er effektiviteten steget med 40%.

Og når nu denne krise har slået alle rutiner itu, og for dem, hvor arbejdet har kunne gennemføres med zoom, telefon og hjemmearbejdsplads, giver det ingen mening, at vende tilbage på kontoret for at være på sin plads, 37 timer om ugen, og måske med 5-6 timers transport.

Og børnefamilierne må også ha tænkt over, hvordan mindre tid på arbejdet, ville få den evindelige dårlige samvittighed, til at slippe sit tag, og højne trivslen og ikke mindst overskuddet samt kvaliteten af samværet.

Og tankerne på, hvorfor skal vi bo dyrt i byen, når vi kan bo ligeså godt, måske endda bedre med mere plads med græs midt i naturen, til den halve pris, en time fra centrum.
Og hvis begge forældre arbejdede 4 dage og med en hjemmearbejdsdag om ugen.
Så 3 dage på jobbet og 2 dage hjemme med frihed til at arbejde når det passede ind. Og i forskudt tid af hinanden, så børnene var mindre tid i institutionen og skole. Og med digital “hjemme skolen”, som jo nemt kunne implementeres for skoleeleverne, så de have mere råderum over deres tid og ja, øvelse i selv-ansvar.

Der må være en anden måde at gøre det på.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.