De fædreløse

De gode fædre er som mælkesyrebakterier, de holder en vis orden i kaos, blot ved deres tilstedeværelse.
De behøver ikke at gøre så meget, for at gøre godt. Omvendt, hvis de ikke er gode fædre, eller dør eller forsvinder ud af deres børns og særligt deres sønners liv tidligt, så er der virkeligt noget på spil, enten i forfald eller i toppræstation.
Dette fraværende fædre fænomen, hvor talent og toppræstation kommer i spil, er særligt gældende indenfor de kreative fag, musikere, kunst, dans, gastronomi, innovation og skuespillere.

Jeg har i mange år ønsket mig at undersøge dette fænomen, da jeg ofte har stødt på musikere, som hvis musik ramte mig dybt, og ofte viste det sig, at disse musikere havde mistet deres fædre i en tidlig aldre.

Psykologisk kalder man disse børn for tabsbørn, når de mister mistes forældre inden de er fyldt 12 år.
Og det er ikke uden grund, for børn er sårbare i deres udvikling, og stadigvæk en del af deres forældres identitet. Og det er først efter de 12 år st børn begynder at udvikle en selvforståelse, og en forståelse på hvordan verden er indrettet.
Så et så stærkt et brud, et dødsfald deler barnet, ja det nærmest skaber et skælv, hvor man mister fundamentet til følelserne, da de ikke helt udviklet og en så stor sorg er umulig at rumme i en lille barnekrops, og trappen op til forståelsen og fornuften er ligeledes styrtet i grus. Og da den livsvigtig bro og relation til forældre også er styrket sammen, i at den ene forældre dør og den anden forældre også følelsesmæssigt er ude af drift, ja så efterlader det barnet i sørgelig forfatning.
Det er virkeligt at miste alt, forbindelsen til trygheden og forbindelsen til verden, da den går igennem “forældrebroen”, forbindelsen til følelserne og til en forståelse som ikke er dannet og er helt ude af drift.

Så det kreative sind, bliver den eneste måde at kunne stå i verden med, et kreativ udtryk som kan finde vej ud gennem kreationer, musik, dans eller kunst.
En måde at række ud mod verden, et forsøg på at genetablere en relation til verden, en “elsk mig for enhver pris”.

Der er forskel på om det er en far eller en mor vi mister. Mister vi en mor bliver det ofte et brud på det følelsesmæssige og til tilknytning, hvor vi skjuler os, hvor fædrene mere er forbundet på adfærd anerkendelse og det at gøre noget.

Af færdreløse eller fædrebelastede musikere

Leonard Cohen
BB King
Tupac Shakur
Jay-Z
John Lennon
Adele
Mary J. Blige
Bono (et anstrengt forhold til sin far)
Lenny Kravitz
Kurt Cobain
Eric Clapton
Louis Armstrong
Freddie Mercury (et anstrengt forhold til sin far)
Notorious B.I.G.
Ke$ha
Madonna (mister mor og et anstrengt forhold til sin far)
Paul McCartney (mister mor og et anstrengt forhold til sin far)
Alicia Keys
Billie Holiday
James Brown (blev forladt af begge forældre og boede hos en tante der drev bordel)
Marvin Gaye ( Marvin Gaye blev skud af sin far)
Ray Charles
Barbra Streisand

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.