13 gode ledelses vaner

Du kan ikke se farverne, før du træder ud af din skygge.  

Vi har alle masser, af positive intentioner for vores virke, langt svære er det, at få verden til at passe til vores verdensbillede og ikke mindst at få verden til, at samarbejde på vores måde.

Mange ledere driver dem selv gennem hårde krav og forventninger og jo større krav, de har til dem selv, jo mere vokser der, en indre modstand mod “tyranniet”.
Denne modstand kan og bliver undertrykt, desværre vil der være medarbejder og samarbejdspartner, som vil komme til,
at samarbejde, med denne modstand, ganske ubevist.
Dette betyder ofte at man tit arbejder op ad bakke og ofte er der chancer for at man brænder ud, eller skuer ned for visionerne og kravene til den gode ledelse.
Så derfor kan det være godt at have sine ledelsesværdier i orden. De kan sættes op som gode vaner, som Steven R. Covey gjorde det for 20 år siden med sin bestseller, “7 gode vaner”. Som på mange måder stadig er aktuel, men i dag er verden mere foranderlig end nogen sinde, så der skal sættes mere ind på flere planer.

 1. Tag dit ansvar
  Ansvar og ansvarlighed er hele tiden i spil og i fokus, dog er det en kunst ikke at tage for meget ansvar, for så kommer man ofte til at have ansvaret alene. Bedst er det at skille kontrol ud af ansvaret, for det er ofte kontrollen, som har de negative følgevirkninger. At tage sit fulde ansvar, betyder at man tager hånd om det som der skal ske inden for det som er realistisk. Går man det så er det kun tiden, der kan være en faktor. Det er ofte i forventningerne til andre, at tingene går galt, da man ofte kommer til, at slippe ansvaret i forventningerne til andre. Så hvis man ikke slipper sit ansvar, så er det jo muligt, at både se når tingene køre af sporet, eller processen stopper.
 2. Sørg for at vokse
  Udvikling er i dag et must, fordi alting forældre hurtigt, så hvis vi ikke følger med tiden og arbejder på at være nærværende i det som sker her og nu, så kommer vi hurtigt at hænge i fortiden. Så din eksistensberettigelse vokser når du arbejder med dig selv, dit selvværd, din måde at udtrykke dig på, frem for at undertrykke dit inderste.
 3. Vær bevidst
  Bevidsthed følger din personlige udvikling, jo mere du arbejder med dig selv, dine værdier, dine prioriteringer jo mere bevidst bliver du også på dine måde at træde frem på, og ikke mindst, hvor du skal arbejde på at blive tydeligere. Bevidsthed ligger tæt op af opmærksomhed og de inderste lag, hvor både psyke og sind kan beskues. Det er fra dette niveau vi kan se bag om handlingerne og se de positive intentioner, når tingene konflikter.
 4. Vær i form
  At være i form fysisk er vigtig, det styrker både fysikken og den psykiske robusthed. Det afgiver også lysthormoner, som dels frigøre spændinger og man bliver mindre aggressiv og få en lettere og mere afslappet holdning.
 5. Vær venlig 
  Tillid er nøglen til at skabe forbindelse og varige relationer, både privat og i erhvervslivet. Men tillid kommer ikke af sig selv, der skal noget til for at lægge paraderne og forbeholdene ned, og det sker bedst gennem et venligt sind. Vi har alle det venlige og givende i os som en værende og autentisk del i os. Så når vi er i denne autentisk del af os, så kan det mærkes af andre. Denne venlighed kan ikke spilles, det er noget man er. De fleste kan se hvis man tager en venlig facade på, hvorimod at ægte venlig er noget man kan mærke ægtheden i. Så øv dig i venlighed, men lad ikke dine grænser overtrædes.
 6. Vær på forkant 
  Alt kan gå galt, eller det sker ikke af sig selv, det betyder at du skal faciliteter vejen, det vil sige at du skal gå forrest og vise vejen. Det kan du ikke, hvis du er bagud i dine processer. “Stol på Allah men bind din kamel”, det betyder at du skal have tillid til dine medarbejder og dine partnere, men der er ikke plads til at satse blindt på at de kan, eller alting køre som det skal. Det at være på forkant betyder også, at kunne se hvad der kan gå galt, og hvor de svage led ligger i processen ligger, og derved sætte ind og styrke disse svage led.
 7. Start med formålet 
  Vi er nødt til at kikke på værdier 360° rundt, så er vi tættere på bæredygtighed, det er ikke godt nok kun at tænke i profit, for det kan ikke bære hverken relationen til kunderne, eller medarbejderne. Derfor er det vigtigt at se på formålet med det vi gør, hvad og hvem tjener vi med det vi gør. Det er her vi kan skille os ud fra konkurrenterne, når vi har tænkt i helhed. Som betyder om vi taget et socialt ansvar, om vi tager hånd om vores affald, om vi køber vare i lande der misbruger børn, om vi bidrager lokalt og globalt, om vi producere vores vare forsvarligt og måske endda økologisk. Vi kommer aldrig tilbage til den verden vi havde inden krisen, det hele kommer meget til at handle om ansvarlighed og mere om nødvendighed, frem for profit og overflod.
 8. Skab handling
  Uden handling så er det en illusion, en god ide, en venten på tiden er rigtig. Så gør alt til handling, få det ud i fingrene, tegn det, skriv det, gå videre med budskabet. Succes er ikke en hemmelighed, men ideer der gøres til virkelighed gennem handling. Du får dobbelt så meget tid, hvis du handler på impulserne frem for at tænke over dem. Ikke at du skal bevidstløst handle på tingene, for forberedelse og det at skaffe den fornødne viden er også handling. Act now, think later.
 9. Prioriteter Du kan skære en 1/3 del af alle dine gøremål fra, da de ofte ikke har nogen vigtigt funktion, eller er unødvendig, det kan også være at du slet ikke skal tage dig af det. Det kunne være at andre kan tage sig af det, eller det kan gøre smartere. Du skal tage dig af det vigtigste først, og det som du mestre. Administration har det med at vokse til der ikke er mere vægplads. Lug ud i processerne, skær kødet fra fedtet, grib om kernen, skær igennem, ofte kommer der også meget diskussion fordi alle vil høres og give deres personlige vinkel med på arbejdsbordet. Det er sådan vi driver politik og det er det langsomme tog til handling.
 10. Skab værdi til fælles bedste (at give af sig selv, at give er at få)
  Når vi tænker på vores samarbejdspartner som vi holder af og beundre, så er det nemt at anbefale dem. Det er langt nemmere end at sælge sig selv. Det betyder at når vi tænker på andre end kun os selv, men tænker i “Til fælles bedste” så kommer der en anden energi over tingene, vi bliver mere visionære og vi løfter os til et fællesskab, hvor der kommer mere plads til alle. Det er nemmere at løfte i flok og når vi giver til andre så får vi tilbage. Vi kommer til at svige på nogle frekvenser, hvor vi får det tilbage som vi sender ud, en boomerang effekt, eller en spejleffekt. Du er det du ser og du er det du skaber..
 11. Se intentionerne bag adfærden
  Den største fejlprocent og langt de største konflikter sker ved fejlfortolkninger. Det er sådan krige starter, og det er fordi vi er uvidende og tolker negativt på dem vi rammes og tigges af. Sådan er dét både i krig og i på den hellige hjemmebane “parforholdet”. Den som kan holde fast i sine egne positive intentioner og derigennem også se den andens intention, uden at blive provokeret og ramt af negative handle mønstre og reaktioner, vinder prinsessen eller det halve kongerige og måske begge dele, hvis vi både kan det på udebane og hjemmebane.
 12. Spred budskabet
  Der er globalt set masser af resurser og enorme mængder af vare på hylderne, nok til alle. Til trods for det så er der alt for mange der har knækket nakken, alene fordi at de ikke er kommer ud over kanten med deres budskab om hvem de er og hvad de kan levere af ydelser og produkter. Det er her de største resurser ligger, dem som ikke klarede sig i kampen og i konkurrencen og tog et skridt tilbage i forhold til evner og faglighed. Mange har ikke fået budskabet ud om deres eksistens og deres ydelser. Ej hellere har de bedt venner og bekendte at støtte dem, med at sprede budskabet. Det er både som iværksættere og i større virksomheder, hvor der ventes på kunderne, frem for at sende dem budskaberne. Vi har i vores del af verden, en stærk stolthed i ikke at fylde og selv på Facebook, har mange svært ved, at skive om det som ligger dem tæt på deres hjerte, deres visioner og hvad de sælger. “Man skulle nødigt trænge sig på” og det er lige det som skal ske, hvis man vil overleve.
 13. Gør dit bedst
  Når vi er bange for fiasko, så er vi også bange for succes, fordi at det er de samme strenge på kontrabassen. Når vi tør at trodse frygten for at blive til grin, blive hånet, så er vi tæt på at kunne levere en succes. Det er når vi frygter vi tøver og vi har masser af forbehold og vi sætter energien ind på, hvis nu der bare var en tosset ide, så kan vi forsvare den, vi kan sige at “Det var bare for sjov”. Hvilket er nummer 1 af de dårligste forsvars sætninger der findes. Så skal det lykkes skal du være 100% sat op på at vinde og du så skal grines til døde, deri er der ingen der griner. Du er måske sårbar, men du på med al din energi. Gør dit bedste om du skal tabe, så ved du at du kan tabe med oprejst pande, i at du har gjort hvad du kunne. Det gør nemlig mest ondt, når man taber i kun at have gjort det hele halvt og selv bær “håneren” i sig selv.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.