12 gode råd imod vinterdepression

Depression kan måske bedst beskrives som at livet bliver presset og pakket ned for vinteren. Hvor omvendt så kan vi beskrive “det gode livet” med lys, liv leg og latter, når det er i højt humør. Så lidt forenklet kan vi sige at depressionen er en mangeltilstand, mangel på lys, som er en af de stærkeste faktorer, dernæst vitaminer mineraler og så er der også at vi også skuer lidt ned for fornøjelserne og følelserne. Vi mister os selv for at gøre de nødvendige praktiske ting og glemmer de mere livsbetingede ting som at gøre det godt for os selv og dem vi holder af.

Men vi kan gøre noget og forbyggelse er lige nu.

 1. Skru med for aktivitetsniveauet.
  Vintertid er dvaletid for alt i naturen og vi som mennesker er også en del af naturen. I den østerlandske filosofi, taler man om, aldrig at starte noget nyt og stort op, da hele energi cyklusen, kommer til at arbejde imod ens projekt. Så det er tid til at kravle ind i hulen.
 2. Få gået nogle lange ture i naturen, trods regn og kulde.
  Jo tættere på naturen man er jo mere variation er der i den grå og kedelige tilstand. Desunden er motion og det at være i naturen noget der åbner op for et dybere og mere berigende lag i vores bevidsthed, som også er lidt mere tankefrit område.
 3. Sørg for at få spist nærende kost og få vitaminer (D) og kosttilskud.
  Det er svære at få nok af vitaminer og mineraler om vinteren, især hvis man springer over med junkfood, fordi man ikke føler at man har overskud. Så det kræver den rigtige tilgang til at få lavet mad i nærhed og bruge tiden som et kreativt tidsrum, at få lavet noget mad, som kroppen kalder på med appetit.
 4. Få gang i vintersyslerne, som hobbys, bøger, og spil. 
  Alt for mange bruger deres sparsomme tid på TV, og deri opnår de ikke den nødvendige kontakt indadtil. Det bliver en indirekte stressfaktor at glo på tv, en bedøvelse som frarøver den sparsomme tid, og deri forsvinder livet. Men hvis man har en hobby, så bliver det en anden tid, som også giver en fylde og næring til sjæl og krop.
 5. Få dig en morfar.
  Vi har brug for hvile, så hvis vi kan tage en lur på bare 20 min om dagen, så er vi godt stillet. Eller nulstillet for et øjeblik. I virkeligheden skulle vi ikke arbejde mere end 6 timer om vinteren og så kunne vi tage nogle længere arbejdsdage i sommerhalvåret.
 6. Skab kontakt til dem som betyder noget.
  Noget af det som også giver en meningsløs og tung tilstand, er det overflade liv vi føre, så når vi har en større dybde i følelser og det som for os giver mening, så er det svært for depressionen at få fat i os. Så få gang i de dybe samtaler om liv og relationer og sæt livet på arkitekt tegnebrættet.
 7. Skiv lister om hvad som beriger dig i livet.
  Det er i vintertiden vi kan lægger planer for det kommende liv. I gamle dage i bondesamfundet, bruge man tiden til at lægge planer for hvordan man skulle få den bedste udnyttelse af jorden i forhold til afgrøder. I dag kan vi bruge tiden til at planlægge hvordan vi får det bedste ud af vores liv, og hvad som giver den optimale næring. Om det er rejser eller små interessante ture vi måtte ønske, så har det en positiv effekt at glæde sig til noget ude i fremtiden og mens vi planlægger det, så aktiveres der glædes hormon i hjernen.
 8. Træn dig i at slå negative tanker ned.
  Det største tandhjul i depression, er vores negative tanker, og kan vi slå det ned i størrelse, så bliver depressionen tilsvarende mindre. Meditation er også en måde at komme i kontakt med det tankefrie felt i vores bevidsthed.
 9. Skab hygge og stemning omkring dig
  Nå vi mister kontakten til os selv, så får vi heller ikke gjort noget godt for os selv. Så ved at gøre de ting som skaber positiv energi og glæde, så genskaber vi også kontakten til vores inderste følelser, som fred og glæde.
 10. Skru op for romantikken.
  Romantik er måske det som kommer længst væk fra depression, men ved at sætte rammerne, så ændres indholdet. Det sker noget når vi tænder lys og klæder os pænt på. Det påvirker hele vores biologiske værk, vi kan ikke lade være med at påvirke hinanden, når vi skruer op for romantikken.
 11. Få nogle gode rutiner. 
  Når depressionen rammer så er ofte fordi livet har været sat på automatpilot i alt for lang tid. Det betyder at nogle mennesker givet helt slip på alt og ryger ind i en passivitet. Hvilket jo vil være en naturlig reaktion, i sammenspil om imod automat aktivitet og så automat frigear. Så ved at vælge nogle fine rutiner, så bliver det i et mere levende spor.
 12. Gør noget nyt
  Når vi vælger bevist at gøre noget nyt, forlader vi det spor som føre mod depression. At gøre noget nyt er at skabe nyt liv, og depression er jo “liv som har været levet” og som ikke længere givet energi.

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.