12 bud til at støtte og samtidig ruste teenagerne.

Hvis der er noget svært i denne lille verden, altså vores del af den moderne materielle verden, så er det hvordan vi skal opdrage vores teenager. Eller det er jo nærmest forbud at kalde det opdragelse.

Der er en del af vores generations børn, der har fået en tryg og omsorgfuld opvækst med masser af frihed. Lige så ofte, så er det blevet til en tryghed, som har været misforstået, da det mere har handlet om, at forældrene har skulle føle sig tryg og ikke barnet som har fået en opvækst og læring til, at kunne klare sig i sin verden.

Det hele bliver til en frihed uden ansvar, det bliver også til en falsk frihed, da det ikke kan stå alene, men er betinget af forældrenes indsats og hvilende på deres ansvar og indkomst. Det bliver til en afhængighed af forældrene, fordi de ikke selv nødvendigvis selv kan skabe deres frihed, hvis ikke de har set og lært hvad der skal til, for at skabe denne frihed, gennem arbejde og kompetencer og livsstrategier.

Med disse betingelser, som de bærende støtter i livet, så har de kære teenagter meget svært ved, at bære sig selv, eller forstå, hvordan alting hænger samme i det store billedet.
De er ofte ikke rustet til at få taget ansvar, som følger med i en omskiftelig verden, fuld af muligheder og valg. De fortabes i mulighederne og derved også drømmene om det fantastiske liv. Dette giver også en skæv fordeling mellem drøm og virkelighed, det er nemlig livets barske kendsgerninger, som skaber det virkelige og skarpe billedet. Det er disse skarpe kendsgerninger og konsekevenser som børnene har været beskyttet imod.

Alt i alt så bliver det svært, at vide hvad man skal gøre, når man så gerne vil passe på dem, og ingen har lyst til at smide dem ud på dybt vand, alene for at de skal lære at svømme.

Så her er nogle gode bud på hvordan de støttes i et sammenhæng.

 1. Skab værdi i alle dine handlinger, for dig selv og dine relationer, (ikke enten dig eller andre.)
 2. Tag ansvar og hav respekt for din tid og fælles tid. Tid er eneste reelle værdi. (Dvs. At din tid skal passe sammen med andres tid, tjek ud før du formoder, 2 at ting kan lade sig gøre)
 3. Vær på forkant, hav en plan for, både fritid, skole, arbejde og fjumretid (spildtid) og hold dig til planen.
 4. Ryd op efter dig selv, hvis ikke du gør det, skaber det negativ værdi.
 5. Tjek virkeligheden ud, dvs. at det ikke kun er i dit hovedet, men at der er reelle aftaler på plads, inden du sætter andet til side, eller sætter andre til at passe ind. Du skal vælge hver dag og deri er der masser af fravalg. (Det er ikke os og dit ”arbejde” der kan fravælges. )
 6. Informer om dine planer og sørg for at de er i overensstemmelse med 1. 2. 3. 4. 5. 6.
 7. Spøg til hvad du kan hjælpe til med og hvad der er af ting, som der kan og skal ordnes.
  (Husk det er dit job er ikke at blive arbejdsløs, dine ønsker og behov kan ikke eksistere uden at du har noget at lave)
 8. Vær skarp på prioriteringerne, altid det vigtigste først, så bud 1. Og bud 8. hænger uløseligt sammen.
 9. Skab tillid, gennem ærlighed, åbenhed og ved at overholde aftaler, tid og planer. (som ved at leve op til bud 1,2,3,4,5,6,7)
 10.  Vær klar i sproget, derved opstår der ikke misforståelser, og du bliver bedre mødt i dine behov og ønsker.
 11. Sæt dig i andres sted, se tingene fra begge sider og søg at vinde til fælles bedste ud fra 1 bud.
 12. Skeln mellem tanke, følelse og handling, først i handling og gennem det talte ord, bliver tanker og fantasier til virkelighed og sandhed.
  Det er sådan du skaber dit ønskeliv. 
Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.