10 bud for mindfulness.

Lev og lad leve, tingene er som tingene er.
Svært må det være at forstå, skuffelse over den vej vi betræder, 
når det er ens egne fødder der går vejen.

 • Ikke dømme eller vudere.
  Det er vores kritiske sind der dømmer og nedvudere både os selv og andre. Kritikken er først og fremmest os selv, enten er det noget der er kommet ind med opdragelsen, eller også er det kritiske sind vokset på utroværdige voksne, som har sagt et og ment noget andet.
  Så stop al kritik og stop al fordømmelse.
 • Tilgiv og bliv fri. 
  Tilgiv dig selv, sålænge du ikke tilgiver dig selv, ligeså længe skal du bærer på dit kors og din skyld, ligeså længe udskyder du livets glæder.
  Tilgiv dem som kommer til at træde dig over tæerne, intet er personligt mod dig, du er den eneste der er personlig mod dig selv.
 • Vær tålmodig.
  Ved et roligt sind forhindre vi at reagere ud fra frygt. Ved at være tålmodig, står vi i vores rummelige sind og her er plads til at være den man er, både en selv og ens medmennesker. Når vi er tålmodige så er vi også tættere på virkeligheden, alt for ofte, kan vi forstille os det perfekte i vores tankespind. Det er når vi står på jorden, at vi både kan være mennesker og kan lære igennem vores forsøg.
 • Hav et åbent sind
  Når vi holder et åbent sind, så er vi i kontakt med nuet, vi ser det som sker, i stedet for at se det vi gerne vi se.  Alt for ofte har vi forstillinger om hvad som skal ske og hvordan vi ønsker det skal ske. Det er her vi bliver skuffede, sårede, alene af den grund, at det ikke bliver på den måde, vi havde skabt i vores indre forstilling. Et åbent sind er åben for muligheder og lige her er det nemmest at gribe muligheden, i stedet for at lede efter en anden åbning, end den så står ved vores fødder.
 • Vær tillidsfuld.
  Når vi viser vores tillid, så giver vi tryghed til dem vi viser vores tillid. Vi sænker paraderne og deri sænker også andre deres parader. Folk ønsker at blive mødt på deres bedste og vil gå langt for at bibeholde dette “bedste” af dem selv.
  Vi vil gerne det bedste og vil gerne give det bedste tilbage.
  Tillid skaber respekt og alle vil gerne respekteres.
 • Vær accepterende
  Ved at acceptere det som sker og det som er, så skaber vi ikke negative bindinger til mennesker, adfærd eller situationer. Vi kan ikke ændre noget før vi har accepteret det. Alt for ofte fortrænger vi det, vi ikke acceptere, eller også går vi til kamp mod dem vi ikke acceptere. Dette skaber kun enten mere af det vi ikke ønsker og forsvinder gør det slet ikke ved at lukke øjnene.
 • Giv slip
  Hele livet er en stor “giv slip” øvelse. Vi kan lige så godt give slip, for der er intet som kan holdes på. hvor tit har du ikke været glad, for hurtigt at miste glæden igen, ved mødes af noget frygtsomt, eller blive vred over en aftale bliver svigtet. Uanset om du har gjort noget, som du fortryder eller ander gør noget mod dig, som du enten bliver vred over, eller ked af det. Så kom over det, skæld ud, ras ud eller græd ud, for så at give slip. Det du ikke tilgiver, slæber du rundt på. Det er svært nok, så hvorfor dyrke det ved at slæbe som dødt gods fra fortiden af.
 • Vær god og vedligeholdende ved din krop
  Vores krop er den der skal bære os igennem livet. Svært er det at rammer den middelvej, som er sund og nærende for vores krop og helbred. Fedme, allergi, knogleskørhed, spiseforstyrelser, fejernæring, dårlig hjerte, kolesterol og livsstilsygdomme, truer snart os alle. Der sker en del på forskningen om hvad der giver optimal ernæring, så der er masser af viden tilgængeligt. Ligeså vigtigt er det at få motion og holde kroppen i form.
 • Dyrk kærligheden
  Kærlighed er vores dybeste styrke, der er ikke det vi ikke kan overkomme når vi føler os elske. Når vi er fri af frygt og det er vi når vi er i kontakt med kærligheden og de følelser og værdier som er i kærlighedens følge. Mod er ligeledes hjertets styrke. Mange store kriger har udvist stor mod og være heroiske med kærlighed i ryggen.
 • Dyrk glæden og latteren
  Glæden og latter smelter alt bort. Alvor er blot en maske, på sammen måde som selvhøjtidlighed. Tør du gøre dig selv til grin, for at blive fri til at være i glæde og nærvær, så er du tæt på dit eget uvurderlige værd.
  Det er i alvoren vi støtter hinanden, men i latteren vi smelter sammen.

Hvis ikke Nu ? Hvornår så ?
Hvis ikke Dig ? Hvem så ?
Hvis ikke her ? Hvor så ?
*Buddhistisk talemåde.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.